Goede voornemens 2018? Ga voor overzicht en structuur!

Hoe is het dit jaar gegaan voor jou als ondernemer? Lekker druk? De economie trekt flink aan, dus je merkt het zelf wellicht ook. Dat het beter gaat, je bedrijf groeit, je krijgt steeds meer klanten, misschien neem je zelfs (meer) medewerkers aan. Tegelijkertijd merk je dat je eigenlijk niet meer door kunt met die ‘houtje-touwtje’ manier van werken…

Misschien zie je in deze chaotische tijden door de bomen het bos niet meer doordat je gaandeweg het overzicht verliest. Je hoort steeds vaker dat stemmetje “Er moet nu echt iets veranderen, zo kan ik niet verder…!” Zeker nu nog harder groeien en nog meer klanten binnen handbereik liggen.

Breng overzicht en structuur aan in deze drie activiteiten

Het is dan misschien wel een luxeprobleem, maar wel een probleem. Groei en uitbreiding verlangen overzicht en structuur. Gelukkig kun je ieder ‘zooitje’ overzichtelijk krijgen. Begin 2018 daarom goed, met het structureren van deze drie activiteiten:

Zet een systeem op voor je klanten. Begin bijvoorbeeld met één overzichtelijke spreadsheet. Groei je harder, overweeg dan de aanschaf van een CRM-systeem. Zeker als je liever niet met administratieve zaken bezig bent, is overzicht erg belangrijk. Je klanten kennen, weten wat de status per klant is, wat je in het verleden voor ze gedaan hebt, een forecast kunnen maken, etc. Alles in één oogopslag zien, scheelt enorm veel tijd.

  1. Zet een systeem op voor je klanten. Begin bijvoorbeeld met één overzichtelijke spreadsheet. Groei je harder, overweeg dan de aanschaf van een CRM-systeem. Zeker als je liever niet met administratieve zaken bezig bent, is overzicht erg belangrijk. Je klanten kennen, weten wat de status per klant is, wat je in het verleden voor ze gedaan hebt, een forecast kunnen maken, etc. Alles in één oogopslag zien, scheelt enorm veel tijd.
  2. Werkt het plannen via papieren blaadjes en mappen niet meer? Omdat je het overzicht verliest? Kies voor een digitale aanpak. Zodat je niet meer ad hoc plant, maar dat je vooraf weet welke klant jouw aandacht verdient. Proactief klanten benaderen kan alleen als je overzicht hebt en houdt. Daarin zit je winst. Want meer verkopen bij een bestaande klant is makkelijker dan nieuwe klanten werven. Als jij ze voor bent, dan maak je vanzelf ambassadeurs van ze. Pieken voorspellen, dalen opvullen met werkzaamheden waar je nu niet aan toekomt, heerlijk! Niet pas in actie schieten als de telefoon gaat, nee, jij bent in control! 
  3. Denk ook eens aan het automatiseren van je boekhouding. Dat scheelt stiekem toch enorm veel tijd – ook voor je accountant 😉 – en het geeft je direct inzicht in je financiële situatie. Ik gebruik zelf Factuursturen.nl en die app werkt ideaal en is niet duur! Een offerte zet je met één druk op de knop om in een factuur, facturen is een fluitje van een cent en ook inkoopfacturen en losse bonnen kun je gemakkelijk uploaden in het systeem. Waar je systemen en tools voor je kunt laten werken en met elkaar kunt laten werken, doe dat dan ook!

Probeer daarnaast niet alleen bezig te zijn met en in je bedrijf. Dankzij meer structuur en overzicht, komt er ruimte vrij om beter om je heen te kijken. Veel om je heen verandert, zie daarom kansen en slimme oplossingen, voor jezelf en voor anderen. Deel deze ook, vroeg of laat betaalt zich dat uit. In welke vorm dan ook. Ga meedenken, ontmoet anderen en help elkaar. Zodat je met jouw bedrijf inspeelt op veranderingen en daardoor klaar bent voor de toekomst.

Grijp deze paar weken aan om wat afstand te nemen van je dagelijkse werk en te kijken waarin je meer structuur en overzicht moet en kan krijgen. Zodat je volgend jaar om deze tijd moeiteloos kan herleiden wat je in 2018 allemaal hebt gedaan. En zodat je het in 2019 weer een stapje beter kunt doen 🙂

Ik wens je een heel mooi, succesvol en gezond 2018 toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook mijn andere blogs